Forum: WHALER
  ContinuousWave
  Whaler
  Moderated Discussion Areas
  ContinuousWave: Whaler Performance
  Low End Power Missing

Post New Topic  Post Reply
search | FAQ | profile | register | author help

Author Topic:   Low End Power Missing
k2163 posted 08-30-2004 12:56 PM ET (US)   Profile for k2163   Send Email to k2163  
I have a 140 V-4 Johnson powering my 1986 18 foot Outrage.

I beleive the motor came with the boat.

I am having trouble with the low-end power. When I push the throttle forward, I get up to about 2000 rpm then nothing at full throttle. Then, after about 15-20 seconds of this, the rpms suddenly lift, the boat gets up on plane and away we go at 4500+. I can trottle back faily well without falling off plane and the rpms suddenly droppting.

I've also noticed some very slow speed idling problems. I have to idle out for about 1/2 an hour between getting bait and getting out past the speed zones. When I am in foward with the speed cut all the way back the motor will often stall.

Any ideas what might be causing this delay?

Bigshot posted 08-30-2004 03:35 PM ET (US)     Profile for Bigshot  Send Email to Bigshot     
Change the spark plugs and have the carbs adjusted, run Techron in the tank....start there.
k2163 posted 08-30-2004 04:02 PM ET (US)     Profile for k2163  Send Email to k2163     
Bigshot

Thanks for the advice.

By Techron I assume you mean Chevron gasoline? High Octaine?

Post New Topic  Post Reply
Hop to:


Contact Us | RETURN to ContinuousWave Top Page

Powered by: Ultimate Bulletin Board, Freeware Version 2000
Purchase our Licensed Version- which adds many more features!
© Infopop Corporation (formerly Madrona Park, Inc.), 1998 - 2000.